Kawan - kawan

Tuesday, June 28, 2011

Tips untuk tidur lena

Siapa yag sukar tidur malam ? Tifa lately memang susah nak tidur .
So menggoogle and praktikkan apa yang tifa googlekan tu .
Sini ada beberapa tips yang boleh korang gunakan …mana tau berguna untuk kawan kawan J
Tak yah telan pil tidur banyak banyak tak elok pun . Cuba cari alternative lain selain ubat ubatan ni .         

1.       Kurangkan kafein .
As kawan- kawan tahu , Tifa hantu kopi . Before this tak ada masalah sangat dengan kafein .
Sejak akhir akhir ini saja jadi macam ni . So , try avoid kafein buat masa ni . Masa dah gian nanti baru ambil balik .

2.       Suasana bilik tidur
Pastikan gelap . Sometime ada orang tak boleh tidur dalam gelap dan senyap . Tifa mesti mau gelap. Baru boleh lena. Kalau idak, confirm terkedip kedip mata. Warna pun memainkan peranan. En hubby suka tidur sambil tengok tv . Katanya dia tak boleh tidur kata tak tengok tv . Tifa rasa bukan dia tengok tv pun , tapi tv tengok dia. Bila dia dah tidur . Cepat cepat cari remote . Tutup tv . Baru boleh tidur lena.

3.       Aroma terapi
Suka bau wangi wangi ni . Rasa tenang aje nak tidur . Kepala stress boleh relief .Lavender memang besh . Ada orang suka bau vanilla. Ikut suka korang . Jangan bau tahi ayam udah . Kalau sebelum tidur tifa akan pakai lotion wangi wangi . sembur body mist . Bau tangan lain , bau badan lain . Sukanya. Tau tau je boleh tertidur . I like .

4.       Light meal
Makan jangan terover atau berlebih lebihan . So that, tak adalah kes nak ke toilet la , tak pun rasa pedih ulu hati . Kadang-kadang dimaapkan .
  
5.       Minum segelas susu.
Orang katalah , minum susu senang tidur . Perut tak kosong . sedap pulak tu . Masa preggy dulu Tifa minum segelas susu. Tahan sampai ke pagi .

6.       Exercise disiang hari
Ini memang benar . Bila Tifa exercise ke , senaman ke , take a brisk walk . Confirm malam cepat tidur dan tidur pun berkualiti . Lena sampai tak  ingat bila cik abang balik . uhuhu .
     
 Banyak lagi kalau google. Ini salah satu cara aje .
“Sharing is caring “

      
      
                                                                                                   

3 comments:

isabelle said...

kalo i, mkn smpi kenyang mcm dugong tu la yg bagi senang rasa nak tido.hehe

sisdee said...

betull..klu workout di siang hari mmg cepat rasa letih nk tido hehehe..

i tiap pagi dan petang mmg workout..so confirm le cpt tido :)

phentermine said...

Phentermine...

nice post thanks for sharing.

http://www.PhentermineHome.com/

Click click Nuffnang