Kawan - kawan

Friday, June 24, 2011

Habit makan jajan ....

Buka Baby center tadi.
Ada pula cerita pasal budak macam Farhan memerlukan energy yang tinggi . Tak larat nak kejar walaupun satu masa dahulu kami berdua ni  atlit sekolah yang kuat lari .
Energy = makan . Tak makan karang lapar pulak , pastu tak larat nak lari .
Bukan semestinya perlu makan jajan atau keropok , yang manis manis . Banyak keburukannya. Gigi pun rosak . Cost lagi …..nanti kang menghadap pula doctor gigi . Too bad kan ?
Banyak lagi makanan lain di dunia ini .
Contohnya, apples, bananas, a peanut butter sandwich, a chunk of cheese.
Kesimpulannnya perlu berkhasiat .
Pilih yang bagus-bagus sahaja untuk tumbesaran mereka.

Persoalannya setakat mana keprihatinan kita ?
Frankly speaking , Tifa tak aware sangat .
Apa yg Tifa makan , itu yang Farhan makan. Macam tak patut pun. Sian kat anak . Nanti jadi habit sampai besar .
Lepas tu bila anak gemuk dan badan dipam pam , mulalah salahkan nasi lemak buah bidara …..masuk surat khabar .
Sebenarnya bila dah jadi habit memang tak boleh nak buang . Nak buang sangatlah sukar .
Tapi kalau dah dibentuk daripada kecil, confirm nampaklah makanan apa pun , pasti tak diusik disebabkan disiplin .
Kalau Farhan minta coklat, tak boleh nanti gigi rosak ,
Kalau nak makan jajan, tak boleh nanti gumuks.
Tak pun satu lagi cara, ajak satu family bersenam….exercise pusing satu tasik .
Yang paling liat , nak bangun pagi tukar baju, dan lepas tu mengeluarkan peluh .


Jajan …kadang kadang  .
Boleh ke macam tu? Jawapannya tak boleh .
Tak bagus , tak berkhasiat .
Jangan lah makan depan anak betul tak ?
Instead of jajan, mari makan buah buahan .
Kan sihat tu .ni

Maknya ni banyak sangat alasan.
Resist to change . Itulah saya.
Berubah untuk kebaikan , apa salahnya kan ?


1 comment:

saiazuan said...

makan makan gak, tp jgn lupa mkn makanan brhasiat :D

jalan2 sini :D

list move bulan depan
http://eleventx.blogspot.com/2011/06/upcoming-july.html

Click click Nuffnang