Kawan - kawan

Friday, October 1, 2010

Pengalaman breasfeed anak pertama

Susu ibu sangatlah berkhasiat.Semua ibu bercita-cita tinggi untuk mem’BF ‘ anak masing – masing .

Bukan semua yang ada rezeki untuk BF .

Due to penyakit yang dihadapi ibu atau pun banyak kekangan .

Kadang-kadang tak dapat nak elak.

 

1st time ada anak ,1st time BF anak, 1st time nak handle anak.

 

1st time Farhan BF

Anak dah 1 tahun 5 bulan baru nak story.

2nd day after delivery , susu baru nak keluar .

1st day  tu doctor & nurse  bagi formula milk .Sebab baby lapar.

Tifa tanya boleh ke macam tu ? Confuse. Doktor kata boleh

So start from day 1 Tifa dah bagi baby BF.

Mula-mula baby tak pandai , lama-lama baby dah terror. Anak laki memang kuat menyusu.

Then Tifa terus bagi bila dia lapar .Tifa perasan within 2 hours baby memang minta susu .

My mum kata bagi baby air masak . But then Tifa refuse , sebab base on information yang Tifa baca, susu ibu sudah cukup.

Tapi kadang-kadang susah juga bila amalan orang dulu-dulu dengan amalan moden bertembung.

Nak tak nak , bagi juga bila depan my mum.

Bila my mum tak Nampak , Tifa tak bagi pun air masak .Tanda respect pada orang tua.

 

Jamu

Mommies  yang BF kurangkan makan jamu . Sebab jamu tu bersifat panas boleh menyebabkan baby cirit birit.

Pendek kata apa ibu makan baby pun makan. Tifa makan jamu moden berupa pil . after 1 week baru Tifa start makan jamu.

Set Jamu yang pertama, Farhan okay aje. Banyakkan susu Tifa sampai bengkak. Masa tu tak beli pam lagi .

Kat kepala ni fikir pam selepas pantang .So memang derita bengkak susu.

Then bila sampai set yang kedua , something happen to Farhan .

So Tifa stop makan jamu. Demi anak .

Loss weight masa tu hanya bergantung pada BF dan bengkung .

 

Pemakanan

Mula-mula makan untuk kesihatan diri sendiri.

Apa yang membolehkan susu banyak semua Tifa makan.

Apa yang orang suggest semua Tifa  cuba.

Yang paling struggle adalah bulan puasa.

Memang macam nak nangis pun ada.

Sebab anak mau susu, Tifa sanggup bangun tengah malam .Masa tu baby 6 month .

Tak  mau apa-apa selain susu maknya.

 

 

Pam

My 1st love pam yang banyak berjasa adalah Avent manual .

Walaupun ada yang kata avent ni susah sebab banyak component . Tapi Tifa still luv it.

Then bila susu dah macam kurang Tifa bertukar pada IQ isi duo yang sememangnya increase my production dan lebih relax.

 

Urut

Membetulkan urat kat b*east anda.So susu lancar aje.

 

Susu banyak vs susu sedikit

Bila banyak sampai Farhan tak larat mau minum. Memang meriah tak ingat .Waktu ni feel like in heaven.Bila susu sedikit, nangis aje . Rosakkan mood.Terfikir anak .

 

Sudah campur maaa

Ingatkan panas sampai ke petang rupa-rupanya hujan la juga.

Lama-lama susu kurang . Ikhtiar apa pun tak jalan.

Buat apa-apa pun tak jalan.

Berhujan air mata  bila 1 tahun 2 bulan sudah tidak fully BF lagi .

Farhan tak mau EBM lagi.Dia nak yang fresh aje. Maksudnya at least yang semalam.

Itu dilemma yang Tifa hadapi.Nak perah untuk stok satu hari  Cuma dapat satu botol.

Sekali Farhan minum aje dah abus.

EBM confirm tak mahu minum.

Tifa tak sanggup nak beri air masak aje sementara nak tunggu waktu petang.

Apa nutrition yang dia dapat dengan sekadar air masak ?  So , waktu ni kena buat keputusan.

Sedey tak terkira but oleh kerana factor kerja, factor tak Sihat, factor macam-macam .

Make me redha dan sangat bersyukur.

 

At least , BF member pengalaman yang bermakna.

Sampai sekarang Tifa still gather info untuk anak-anak yang seterusnya .

Mana tau boleh BF cukup 2 tahun kan ?

Walaupun Tifa tak fully BF, Tifa still bagi Farhan minum susu cap gantung  ada sampai sekarang.

Malam memang dia dok mengemping.

 

FAEDAH YANG TIFA DAPAT

1.       Badan cepat kurus

2.       Jimat kos beli susu

3.       Time management

4.       Blog walking kumpul info – dari situ Tifa berminat nak tulis blog J

 

Faedah kepada Farhan

1.       Kurang sakit

2.       Badan mantap – Bila orang dukung mesti kata , tengok badan kecil, bila dukung, tak sangka SEMANGAT

3.       Yang lain tu tak boleh diukur J

4.       Tak memilih makanan. Sebab apa kita makan Farhan boleh makan.

 

‘Sharing is caring “

 

Pada Tifa this experience sangat bermakna…

 

3 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

me baru bercerai susu ngan nuha this week.nanti boleh kongsi pengalaman psl bercerai susu plak mcm me :)

tifa said...

wA BEST BEST NANTI tIFA MASUK YOUR BLOG UNTUK TAMBAH ILMU ..HOORAY ...

Anonymous said...

ok la tu pah.. working mom mmg cepat kering agaknye.. aku pon makin kurang dah.. hny bergantung pada stok je.

Click click Nuffnang