Kawan - kawan

Monday, March 1, 2010

Tips nak tau original brooch ke tak?


6000 - Fotopages.com
Tifa nak share tips dengan kengkawan nak tau brooch tu original brooch from Korea ke tak ? Teringat bila belek belek my fotopages. Ada pulak gambar brooch ni .
Tifa has this knowledge pun kerana selalu berkecimpung dengan pembelian brooch masa belajar . Since ada di kalangan kawna kawna yang bertudung, mesti banyak collection brooch kan ? 

Sekarang dah tak buat dah .Nanti kalau ada peluang tifa plan nak buat lagi.
Tapi kecil kecilan aje. Runcit runcit. Jual kat kawan kawan .
Tapi still know macam mana nak tau brooch tu berkualiti ke tak .


Biasanya apa apa brooch nampak sama aje.
Bezanya adalah quality . Tahan lama ke tidak.
Kadang kadang ada yang beli mahal, tapi tak tahan lama.
Apa yang Tifa tak suka bila orang claim jual brooch Korea , tapi sebenarnya tidak .
Memang geram betul and ramai yang tertipu.
Bila orang tu kata Brooch tu dari Korea , Tifa akan tengok betul ke idak .
Biasanya brooch Korea adalah lebih mahal daripada brooch yang lain .
Bukan diorang nak ambil untung lebih , memang itu realitinya memang kosnya lebih mahal
Sebab kualitinya lebih baik .
Dari banyak segi.
Ketahanan besi dan sebagainya.
Macam mana nak tahu brooch tu original atau tidak ?


1. Berat Brooch
Kalau tak percaya cuba pegang brooch Korea lama-lama .
Memang lebih berat daripada brroch daripada tempat lain .


2. Warna yang tidak luntur.
Kalau simpan 2 tiga tahun , memang colour nya tak luntur.
Tifa ada brooch yang leboh daripada 6 tahun pun .
Believe me.Memang boleh pakai lama .


3.Batu yang bercahaya dan bersinar sinar.
Kalau pergi hotel , batu batu tu akan bercahaya .Sebab batu tu adalah batu swarovski daripada Austria.
(Maklumat ni tepat ye , Tifa dah interview makcik brooch tu)
Sialauannya sangat berbeza.Cuba kalau tak percaya .Lampu kita yang warna putih kat rumah tu tak dapat bezakannya.


4. Pinnya sukar untuk patah
Ni pun cerita benar . Sukar untuk pinnya tercabut atau patah .
Lianla kalau orang yangmenggunakannya tu ganas sangat .Heheh ...Tifa la tu :)


Anyone got experience on this matter ?

7 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tips yang berguna :)
tq tifa..

tifa said...

ada lagi tips yang Tifa nak share bagaimana nak jaga brooch ni :)

zh-ena said...

brooch ena selalu pinnya patah huhuhuhu

tifa said...

Ala kasihannya.Dah tak boleh betulkan pula tu.

Suliana said...

betulla.. harga yang mahal mesti ada sebabnya kan..

tifa said...

Mmm...Tifa pernah pergi kilang makcik tu ..mak aiii macam harta karun ...

FiDa@aMiDa said...

setuju2 brooch korea kualiti dan tahan lama..walaupon mahal dari brooch yg biasa..
org kata biar menang alah memakai betul ker pepatah tu hehehe

Click click Nuffnang