Kawan - kawan

Wednesday, June 29, 2011

Pavlova

Seunik namanya …
Memang sedap sangat .
Warnanya yang colourful ini telah menggiurkan sesiapa yang melihatnya .
So kami pun kongsi beli kek ni last week .
Nafsu besar sangat .
Bahagi empat dapatlah makan ni .
Order from Kak Nani
Tak pernah jumpa pun . My friend  yang orderkan .
Bila nak makan saying pula nak potong .
Crunchy dan buah buah yang fresh plus cream dia yang banyak .
Ada fruit cocktail lagi .
Dok search juga dalam google.
Dengar nama dulu dak nengok rupanya .
Bila dok nengok rupanya, WAAAA….
Kalau Tifa buat sendiri tak tau la apa jadinya .
Tifa buat kek kek ni tak pandai . Makan memang pandai sangat .
Tak payah ajar kay …

Ada cakap pavlova ni berasal daripada New Zealand . Ada yang cakap from Sweeden .
Tak tau mana yang betul .
Hantam ajalah .

Pavlova Recipe:

4 large (120 grams) egg whites
1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 teaspoon white vinegar
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)
Topping:
1 cup (240 ml) heavy whipping cream
1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated white sugar (or to taste)
1/2 teaspoon pure vanilla extract
Fresh fruit - kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple, or other fruit of your choice
Nak detail please tengok di sini ye .

3 comments:

Nieza Ishak said...

uwaaaaaaaaaaaaaaa dah la 2-3arini asyik nak kek jerkkk ....

isabelle said...

pavlova is common in aussie.
tapi dulu mkn masa kat sana rasa mcm mkn buih jer

Gil Ra Im said...

nyummm..nampak mcm sedap je. tp x penah try lagi. bila ntah dpt try..

Click click Nuffnang