Kawan - kawan

Wednesday, December 30, 2009

Food yang boleh membakar lemak .....betul ke ??

Kadang kadang kita tak sedar kita sudah mengambil makanan itu . tAPI PENGAMBILAN MESTILAH MODERATE . Kalau kurang pun x boleh n kalau terover pun memang tak boleh jugak . So apa yang terbaik adalah mengambil secara moderate.

1. Buah buahan yang kaya dengan Vit c
....ooo macam tu ka ...tak tahu pun main makan aje . Orange , Lemon dan berbagai lagi . You name it . Kita biasa tau makan buah bagus dan baik untuk badan . Itu aje.

2. Apple
Patut la ada pepatah " An apple a day keeps the doctor away ".Lamanya x makan apple. Yummy

3. Makan makanan yang boleh membaka lemak + EXERCISE = meningkatkan
metabolisme.
Kalau setakat makan pastu dok tido aje x berkesan jugak. :)

4. Food that contains calcium
susu , cheese yogurt i like.....Tapi kalau calcium supplement tak berkesan tau . Tifa memang mengamalkan minum susu pada waktu malam . Pagi pun minum jugak .

5. Kekacang - ooo ye ke .Saya tak tau . Tapi ambil moderate la ...jangan makan i kg kacang pulak ye...I love almond and peanut butter.

6. Cili /paparika - Keberkesanannya adalah selepas 20 minit anda memakan cili ye . Ia dikenali sebagai termogenic food .

7. Lentils

8. Asparagus

9. Brokoli

10. Carrot

11. Soya Bean

12. Blue berry

13. watermelon

14. Green tea.

DAN BANYAK LAGI ...

Kalau nak tau lebih detail tengok kat sini . Just nak share apa yang saya baca sahaja. Saya suka mengorek artikel mengenai diet dan workout . Seronok tau . Nanti Tifa share lagi . Banyak nak share tapi belum sempat . Tifa review mana yang patut aje. Kerana Tifa tau kalau terlalu padat susah nak summarize nanti .

2 comments:

ankowada said...

post bnyk2..sy perlukan info2 begini..thnx tifa 4 sharing~~

p post la gak pasal farhan...suke bace :D

mariaariffbaby said...

tifa..thanks for the great info!
i like!

btw,

HAPPY NEW YEAR 2010!
hoping 2010 is healthy and prosperous.

Click click Nuffnang