Kawan - kawan

Sunday, July 1, 2012

Sambal tempoyak ikan bilis

Kali ni Tifa nak share resipi sambal tempoyak ikan bilis . Orang Pahang kalau tak ada tempoyak dalam peti tak sah. Nak nak dah musim durian, kompem penuh peti i dengan tempoyak .

Bahan bahan :
segenggam ikan bilis
minyak untuk menumis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 biji cili api yang telah ditumbuk
3 sudu tempoyak
garam secukup rasa.
1 keping asam keping

cara cara:
tumis bawang sehingga garing, masukkan cili api yang telah ditumbuk tumis sebentar. Masukkan ikan bilis dah tempoyak, tambah setengah caean air. masukkan garam secukup rasa dan asam keping tadi. Biarkan mendidih seketika kemudian angkat.
kalau tifa suka tumis sampai pecah minyak dan Tifa suka pedas. Ada orang masukkan santan.Terpulang pada cita rasa masing masing.
Farhan tambah tiga pinggan .
Sedap makan dengan nasi panas. Sedap. Mak mertua lalu tak sedar :)

No comments:

Click click Nuffnang