Kawan - kawan

Friday, February 19, 2010

Jika di beri pilihan ...career @ family

Kes 1
Anda telah dinaikkan pangkat, lepas tu dah lah naik pangkat pastu kena pi oversea pulak tu...
Nak tu kena angkut sumer anak beranak pi sekali.
Malangnya, suami tak mau ikut.
Gaji dah la 3 kali ganda pulak tu .
Suami confirmla sayang nak tinggalkan dia sorang sorang .Anak anak lagi.
So , senang cerita mana satu kita nak pilih?

*Based on apa yang ibu baca dari satu majalah.

Tulah sebagai perempuan, ditelan mati emak , diluah mati bapak .
Pening kepala juga kalau jadi pada diri sendiri.
Ye la kalau ibu la kan , mana satu kita nak pilih , our career path ke family.
Dua dua pun sama penting. 
Ye la satu tu periuk nasi, and satu tu pula adalah pendorong untuk kita berjaya.
Kalau kita bergantung semata mata kepada lelaki , 
kalau dia dah tak de, kita tak boleh nak buat apa apa.Hilang punca dan arah tujuan.
And kalau kita letak family di tempat kedua macam tak patut pula.
Kesimpulannya mesti balance and pasangan pun mestilah bertolak ansur.
Susah juga nak decide .
Any one nak share your dua puluh cent?
Topik ni macam best je untuk didebatkan :)

4 comments:

i_sofia said...

i rather stay from sacrifying my family... kalau dah en.hubby x mo ikut, dah sah2 la kita nak pegi sendiri or bawak anak.. susah actually bila pjj ngan en.hubby ni.. saya yang pjj weekdays ni pun rasa sengsara idup sbb diri kita x complete n nk kena handle anak sorang2.. ada maid pun x sama.. nk tinggal anak kat en.hubby? owh tidak.. pengalaman 2 minggu jauh ngan anak cukup buatkan saya nangis tiap malam.. hahaha..
so kesimpulan saya.. tolak offer oversea tu and stay with current position.. so everything will be normal.. mungkin xde rezeki nk rasa dok oversea.. hehehe..

tifa said...

bETUL...kena tinggal bila hubby pergi kursus pun Tifa dah nangis...:(
Bukan saje saje nak nagis .Air mata keluar sendiri :)

Nieza Ishak said...

susah nak PJJ ni ...
tak reti nak buat keputusan ...huhuhu

eynda said...

Kalau eynda, tanpa anak & suami takkan ke mana-mana laaa...sebab tu kot sekarang ni duduk rumah je suami & anak depan mata hehe..

Click click Nuffnang