Kawan - kawan

Wednesday, December 23, 2009

Nape nak kena BF ???

* My friend yang akan jadi mummy x lama lagi .
- x larat nak jawab soklan dia pasal BF ni . Lagipun ibu bukannya terror lagi pun . Baru anak satu. Itu pun banyak dapat info daripada these 2 blogs :
Nieza & Memorisusuanku.
sERONOK baca blog diorang n buat ibu teruja sangat sangat dan RASA semangat untuk terus BF Farhan . And sharing is caring betul tak ??? Niat kita untuk menolong .
And semenjak dua menjak ni ibu dah ada kawan mengepam di surau . Walaupun tak ade proper place tapi ibu still bersyukur kerana ada ruang untuk kami mengepam.


Nape nak kena BF ???
Itu soalan wajib yang orang tanya . Susu formula kan ada . Of couse memang banyak tapi sebab lagi banyak faedahnya menyusu ni. Tidak patut salahkan orang yang bagi susu formula kerana mungkin ada sebab peribadi masing-masing yang tak dapat dielakkan . Seperti orang diabetes kena makan ubat betul tak ?? Dan macam- macam lagi . Yang penting niat masing2.


1. Bonding ngan anak .
Tanpa kita sedari kita jadi rapat ngan anak kita . Mana taknya kalau nak susu walaupun seronok bermain mesti nak cari Ibu . Memang bestla jadi Ibu .

2. Nutrisi yang lengkap
Memang confirm kita tak payah risau risau kitabagi nutrisi yang cukup ke tak cukup pada anak-anak . Dan dalam masa yang sama si ibu akan control Pemakanan. Makan yang berkhasiat aje sahaja.

3. Faedah kepada ibu .
Memang confirm cepat kurus. Sebab apa yang kita makan sumer pegi kepada susu .Yelah nak buat susu mesti cukup MAKAN . Ibu memang kuat makan .Ehehe.

4.eKOnomi
Secara x sedar boleh jimatkan duit . Yelah x payah fikir fikir nak beli susu.

5. bAGI yanfg terbaik kepada anak
Ini lagi satu . Walau apa pun kita akan beri apa yang terbaik . Pengorbanan tu yang paling penting and kita mesti berdidiplin and rajin ( jangan jadi macam saya ye..eheheh)

6. Tak payah bangun buat susu
Ye la kalau tengah tengah malam nak bangun memang ibu ni liat sikit. Kalau BF boleh buat sambil baring baring. N anak tak de la nak melalak nangis kuat kuat sampai boleh mengejutkan orang lain.

* Tass , aku harap boleh memberi sedikit gambaran tentang BF ye. Hope ko boleh rujuk blog blog itu and surf kat internet . Kerana infonyer tersangat lah banyak ......

Welcome to the club ..horay!!!
No comments:

Click click Nuffnang