Kawan - kawan

Tuesday, August 9, 2011

Medan Trip 2011

Before Ramadhan menjelma, Tifa pergi ke Medan .
Kalau last year pergi dengan officemate, tapi tahun ni Tifa angkut family dan juga kawan kawan.
Book ticket masa ticket Air Asia murah hari tu .
So sempatlah ajak kawan kawan sekepala untuk pergi sama sama .
Cuma sorang aje ketinggalan  bas sebab pregnant . So sis, terpaksalah ditinggalkan tunggu deliver kita plan ke tempat lain pula ye :)





*Pinjam anak orang nak posing .







Inilah juga trip Farhan yang pertama naik flight .
Dia excited. Biasa tengok dari bawah , tapi this time dia ada kat atas.
Dalam flight, tak reti nak  duduk diam. Bila penat habis susu satu botol.

Yang penting Tifa dah jaga perut si Farhan ni.
Susu cukup makan cukup tak adalah dia mengamuk .
Disebabkan dia cukup kekenyangan, dia boleh tidur kat bahu mak bapak dia selama tiga jam.
Lenguh juga tangan ni sebab kena tampung berat Farhan . Faham - fahamlah , budak debab. Mak ayah size s .
Tapi tak kisahlah kan .
Asal hajat kami nak shopping sampai.



 * Rombongan Mak Temah .









Ada juga yang tanya , kenapa Medan , tak ke Bandung atau ke Jakarta? 
Sebab last year Tifa pergi tak habis round . Itu pun one day trip aje .
So bagi nak puaskan hati kami ambil tiga hari.

So trip kali ni Tifa ambil 3 hari 2 malam. Itu pun tak cukup .
Tema cuti kami adalah bershopping sahaja .
No Lake Toba , No lah Berastagi .
Walaupun kalau pergi Medan , tempat itu adalah tempat yang wajib pergi.
Bawa budak budak untuk trip naik kereta dua tiga jam , memang tak larat . Lagipun bukan tempat kita . Tunggu Farhan besar sikitlah baru datang lagi.
Kalau korang tanya Tifa , Tifa tak tahu ye ...
Kalau tanya shopping kat Medan kami dah khatam :) 

Kami tidur di Garuda Plaza. 
Nice place . Harga kira sederhana. Around RP 371, 000 satu malam.
Tengah bandar senang nak ke sana sini .
Itupun selepas direcommend oleh pak supir yang bawa kami jalan - jalan .
So Pak Supir yang bawa kami jalan jalan di recommend oleh kenalan kami .
So tak ada problem tipu ke apa ke ..semua settle....
Kami bayar RP 500, 000 sehari naik Innova.
Tifa naik dengan my friend yang bawak anak kecil .
So senang if anything . Kami bahagi lah transportation fee tu .
Nak pergi ke mana pun mereka akan bawa.

Ada juga suggestion from Pak Supir , tapi ada yang kami tapis , sebab kami dah pernah datang sini .
Mereka pun cari makan . Dah confirm mereka nak bawa ke tempat yang dapat komisen .
Mula mula kami ikutkan aje , lama lama, kami rasa macam buang masa, so kami pun decide untuk ikut plan yang kami rancang .

For this Medan trip , Tifa book hotel melalui internet .
Buat survey mana yang murah baru beli .
Kira rate yang Tifa dapat agak murah compare tu direct book bila sampai .
Best juga Garuda Plaza Hotel ni sebab makanan dia dijamin halal . 
So tak takut lah kan .
Tapi makanan dia nak kata sedap, biasa aje , cukuplah untuk mengalas perut .
Syukur . Sempat lagi kami urut refleksologi pada malam kedua kami di sini . RP 50,000.
Kalau convert duit kita dah kira untung .

Suasana di sini berbeza dengan Malaysia .
Hati hati . 
Kalau bermurah hati sangat , adalah yang ikut kita ke mana kita pergi .
Agak rimas. 
Tapi nasib baik bawa en hubby . Kurang sikit takut .


Tip nak shopping kat Medan ni , 

Please buat comparison sebelum beli - Jangan main beli aje tau sebab walaupun kita rasa murah, sebenarnya harga dia lagi murah . Sebab dia tau kita foreigner, sebab tu harga jadi mahal .
So sila tawar menawar .Manalah tau kalau rezeki kita baik dapat harga yang berpatutan.

Oklah sambung lagi di next entry .

1 comment:

stormz said...

Hi akak,
sy tgh google2 psl medan and bumped into your blog. so blh sy tanya mcm mana akak dptkn supir tu? boleh dpt contact no dia x?
sy nk pg medan nxt year.

pm me pls..iyliafarhana@gmail.com

thanks :)

Click click Nuffnang