Kawan - kawan

Thursday, January 14, 2010

Mari melawan lemak dengan breakfast

Oh lemak mengapakah ko degil ? Susah betul nak buang lemak ni .
Tapi ada cara nya tanpa kita sedari. He he he ..Nanti ko lemak .
Oatmeal or bran cereal boleh membakar lemak dengan lebih lagi ...Bukan lemak je , colestrol pun diserapnya juga. Tak ke bagus tu . Buat kerja dua dalam satu .

Sebenarnya oatmeal adalah makanan yang mempunyai GI yang rendah (low-glycemic-index (GI) meal)

Makanan yang mepunyai GI yang rendah ialah
Rice
Basmati, long grain brown rice, Uncle Ben's Converted long grain

Pasta
Most types are fine

Couscous
Served like rice

Noodles
Dried thin egg noodles

Beans (Canned or Dry)
Garbanzo beans, haricot, kidney, lima, pinto, soybeans

Lentils
Any type

Dried Fruits
Apricots, berries, figs, prunes

Frozen Fruits
Any type, but berries are particularly good

Nuts
Peanuts, walnuts, Brazils

Canned Fish (in Water)
Tuna, sardines, mackerel, salmon

Canned Vegetables (for Quick Use)
Asparagus, beans, carrots, mushrooms, peas

Frozen Vegetables
Beans, broccoli, cauliflower, corn, peas, spinach

Oils
Olive oil, canola, flaxseed, wheatgerm

Condiments
Lemon juice, soy, chili sauce

Dairy



Hope this info will help you

GI is all about quality of the carbo not the quantity . Ingat tu.

2 comments:

Eyriqazz said...

fuhh,bila la nak pi gym ni?

Ada Apa Dengan Melromeo

tifa said...

Pi gym pi gym jugak ..kalau makan tak jaga pun tak boleh juga. Betul tak ? :)

Click click Nuffnang