Kawan - kawan

Tuesday, September 25, 2012

Menghabiskan masa bersama si kecil

Daily task yang dah jadi rutin .
Pagi pagi , aku akan hantar dia ke rumah babysitter.Masa tu dia belum bangun lagi . So ibu dia la dok mendukung masuk dalam kereta . Bila sampai rumah Mun, Tifa dukung lagi Farhan .
Memang dia masih nak bermanja manja walaupun dah cukup tak larat nak mendukungnya .
 
So petang Tifa jugak yang ambil dia . So Tifa layan dia kalau dia nak makan aiskrim. Lepas tu makan dengan Tifa . Kalau tak larat kompem aku tapau makan kat kedai . Kalau aku larat masaklah apa yang patut. Telur mata kerbau pun jadi asalkan masak . Farhan tak cerewet sangat bab makan . Tapi wajib nak minum air yogurt bliss . Feberet dia selalu. Lagi satu pelbagai jenis kerepek patut ada di rumah . Tak pun fruitss....
 
Sambil aku tengok Top Chef, sambil lipat kain . Aku layan dia menggomel . Macam macam dia bercerita sampai aku pun tak larat nak layan. Tapi bagus jugak , ada kawan untuk aku berbual .
Kalau ada ayah dia , aku bagi ayah dia layan dia bercakap . So laju sikit aku buat kerja rumah.
Kami tak ada maid . So sumer buat sendiri . Tunggang langgang, penat sumer kami tanggung sendiri. Tak larat nak layan karenah maid . Lebih baik penat daripada jaga hati orang .Full stop .
Memang penat . Memang tabik pada full time housewife . Kerja paling mulia . Aku sanggup pi kerja dari duduk rumah . Kalau nak bercuti, kami akan keluar dari rumah sebab kerja rumah tak pernah habis .
 
 
My life is hectic . Penat . Tak cukup masa . Kelam kabut semua pun rasa sekarang ni. Kalau nak berjaya ini bukan alasan . Fikir masa depan . Part time study memang jalan pintas . Kerja swasta tak ada orang nak bayar gaji walaupun tengah belajar . Keluar duit EPF, so tangguh beli rumah . Biar laki aku pk . Banyak pengorbanan , masa dengan anak, masa with family, kadang kadang curik masa pi lunch dnegan hubby. Kalau hubby pun busy , aku pinjam adik aku yang belajar kat uitm . Babysit anak aku. Penat sikit tak apa kan. Asalkan enjoy . Tapi bagus juga busy , dari tak buat apa apa.
 
Tapi kasihan kat Farhan . Kadang kadang study group aku pun dia kena join .
Tapi Tifa dah prepare segala barang mainan and also his colouring book .So that he could stay calm while i can proceed with my study group . I will make sure my study will take maximum for 3 hours .
 I will ask my babysitter to make sure he got enough sleep . Besides, i will tell Farhan that i'm going to  have study group and if he want to join me on the study group , he should get enough sleep.
 
Bila weekend, aku mintak hubby jaga sebab sekarang everyweek aku ada kelas . Sian hubby. Tapi segala kelengkapan Tifa dah get ready. Tifa masak kemas , sumer dah settle. Hubbyy tinggal main dengan Farhan . Itu jer aku request. Tapi weekend anak beranak dok bantai tido. Bila aku balik depa ajak aku jalan. Walaupun aku penat aku layankan ajer . Sebab happy bila bersama family. Penat pun hilang bila nampak depa happy.
 
So walaupun semakin sibuk , tapi Tifa happy dan bersyukur kerana Allah kurniakan kami kesihatan.
Walaupun masa bersama sikecil kurang, tapi spend quality time with limited time. So terpaksa korbankan masa berblog . :)
 
 
 

2 comments:

isabelle frankly said...

well, tifa...thats the price we have to pay for success.
all the best to u.insyaAllah, itu la yg membawa kemanisan bila berjaya

siti farah Kamarudin said...

Thanks Is...

Click click Nuffnang