Kawan - kawan

Monday, September 26, 2011

Cara mahu kurus

1. Pasang niat mahu kurus kenapa nak kurus. Niat untuk yang baik baik. Contohnya macam "Nak kurus untuk kesihatan, mudah untuk beribadat, buat housework dan lain lain. Bila dah pasang niat, semua perbuatan memang ke arah nak kurus. Bila ingat niat kita tu, automatic nafsu tu kita boleh control. Tak adalah yang tak tahan dengan godaan sekeliling.
2. Beli baju idaman letak di tempat yang kita boleh nampak. Bila buat macam tu, semangat kita akan datang.
3. Beritahu rakan sekeliling bahawa anda sedang menurunkan berat badan. Bukan untuk menunjuk nunjuk, tapi untuk bagi kawan kawan aware dan untuk dapatkan sokongan daripada mereka. Contohnya kalau depa pelawa makan pizza anda ambil sekeping aje .
4. Calori makan : calori output. So kalau nak makan banyak, kena rajin exercise. Exercise ringan ringan dahulu pada permulaan. Dah ada stamina, boleh lari 20km sehari. Brisk walk pun ok kan ?
5. Makan makanan berkhasiat dalam portion yang betul.Bab makan pun penting. Tak guna exercise bagai nak rak tapi bab makan susah mau control. Kasihan juga kat badan kita yang nak hidup lama ni.ikut piramid makanan ye:)

2 comments:

CikLilyPutih said...

tifa nak kurus lagi ke? jangan sampai tinggal tulang dah lah ye

tifa said...

nak kurus tak ada lah sangat nak maintain aje :)

Click click Nuffnang