Kawan - kawan

Monday, April 11, 2011

Spend quality time bersama anak

Kalau dua puluh empat jam , kira kira balik tak sampai 3 jam je duduk bersama anak setiap hari.
Ayah dia pulak 10 minute in the morning before Tifa send Farhan to baby sitter .
Kesian kan ? Tak ada masa bersama anak sendiri pun . Sob sob .
Waktu tidur tak masuk lah kan .
Kalau nak panjang pun masa weekend.
Itupun bukan semua weekend.
Weekend yang lain I leave it to my hubby to handle .
Kadang kadang anak dan bapak mahu berdua duaan juga kan ?
Ibunya stay at home .
So that’s why bila ada masa aje kami buat aktiviti yang kami rasa sesuai bersama Farhan . Yang penting dia happy .
My suggestion untuk buat activity bersama anak .

1.       Main bola sepak . Ni memang best . Sebab anak Tifa lelaki , Tifa pun join sekaki . Berpeluh juga layan dia .
He love soccer very much .
Bola ada yang dalam rumah dan luar rumah . Of course yang dalam rumah ni yang lembut punya . So tak ada lah barang yang pecah .
2.       Aktiviti makan makan
Makan kat umah ke kat luar pun kadang kadang kitorang buat .
Makan kat umah memang dia cukup selera . Ibu dia kan jarang masak .
But sometime Tifa bagi dia comfort food. Mek D Cuma dua bulan sekali .
Yang lain sila tonton melalui cermin tingkap . Tak dapatlah Tifa nak bagi selalu .
Sweet pun kadang kadang
3.       Melawat haiwan .
Tak zoo ke aquaria . Kucing depan umah pun jadi. Jaga haiwan di rumah Tifa rasa tak sesuai since tak ada manusia di rumah .
Tengok ikan kat aquarium pun Farhan cukup seronok .
Siap lepak tepi kedai sampai satu jam pun boleh . Ahahahah
4.       Duduk baca buku . Ini pun favorite Farhan . Kalau suruh baca buku. Mainan pun dia tinggal .Beria ria dia explain kat Tifa .
Tifa pun hepi Farhan pun hepi .
5.       Layan you tube .
Dia suka tengok upin ipin . Mak dia pun join sama . Dia siap dok cerita character yang ada di dalam Upin Ipin .
Kalau opah cakap semua dia dengar .
6.       Nyanyi .
 Ibu dia pun mesti menyanyi macam dia . Nasyid dan abang maher zain menjadi pujaan . Kakaka …Mak dia pun suka . Siap pasang dalam kereta masa jalan jalan .
7.       Singgah playground .
Ni pun ok 10 minit dia sudah lepas gian . Mak nye sampai rumah pun pukul 6.50 . So 10 minit cukup .

Tak ada masa pun alhamdullillah still bagi yang terbaik untuk anak .
Insyaalaah kalau kita nak , allah akan permudahkan . Amin .

2 comments:

isabelle said...

almost semua ada dlm my list. cuma yg kena kuar peluh tu, jarang le berlaku.hehehe

Tihara said...

seronoknya ada ank..
leh spend time with them..
:)

Click click Nuffnang