Kawan - kawan

Wednesday, January 5, 2011

Baby & Me Shopping Style Contest

Nia telah menganjurkan contest yang sangat menarik hati :)



Baby & Me
 

Nama Anda:
Tifa
Nama Kanak-Kanak & Umur: Farhan :
1 tahun 8 bulan
Hubungan dengan Kanak-Kanak:
Anak

Baby & Me Shopping Style Contest

dianjurkan oleh



Baby & Me

Here some tips yang Tifa nak share dengan kawan - kawan semua

TIPS - Bagaimana anda dapat bershopping dan melayan kerenah anak dalam masa yang sama.

Pengalaman bershopping bersama Farhan banyak mengajar Tifa erti kesabaran dan from my experience , banyak yang Tifa perlu baiki from time to time .Budak - budak kan aktif .

Before shopping

Always keep in mind ...Be prepared ...Preparation bermula di rumah

1. Kenyang perut suka hati !!!.
Wajib makan.


Make sure perut ayah, mak dan anak kenyang .Mesti cukup makan ye .
Mana taknya , as parent , kita memerlukan tenaga yang banyak untuk berlumba lari mengejar anak kita .
Anak anak pula kalau mereka dah kenyang , mereka tak kacau dah mak ayah dia nak beli barang . So senang nak handle dan mood mereka sure baik.

2. Pakaian yang selesa dan sesuai .

Farhan sendiri decide nak pakai sandal . Asal dia rasa comfort Tifa okay aje :)

Then dia juga sibuk nak bawa beg sekolah berisi botol susu and bekas air rabbitnya .

Both untuk emak dan anak . Janganlah nak berangan nak pakai high heel ketika nak bershopping kerana kita tentu akan berlari . Confirm tak dapat nak kejar mereka kalau dah pakai high heel tu .Budak - budak pun kalau pakaian tak selesa mulalah mereka rasa cepat rimas.Then adalah yang menangis ke merengek ke berguling guling kat kedai tu .

3. Prepare shopping list

Budak budak boleh tahan cuma 1 jam lebih sikit aje . Kalau lebih daripada tu memang dah tak tahan. So kita perlu pantas, cekap & cepat & betul dan dalam masa yang sama semua barang dapat dibeli . Tak percaya cubalah. Korang akan terkejut bila shopping list sangat-sangat berguna.

4. Prepare barang anak .

Readykan kelengkapan mereka , macam bekal air masak ke , susu ke . * Kalau yang breastfeed senang ajo kan . Then prepare makanan ringan kesukaan mereka. Yang healthy tau macam buah ke cereal. Tak semestinya junk food. Tak elok untuk gigi .
Diapers ke baju ke in case of emergency.
Kadang kadang toys pun banyak membantu . Macam Farhan dia sukakan harness lembu dia . Memang kami bawak sekali ke mana mana . So kuranglah tantrumnya. Then dia tak minta mainan yang dia nampak di kedai . Dia buat tak tahu aje.



5. Anak anak join bershopping
Walaupun kita beli groceries , make sure kita ajak anak kita join kita beli barang .Kalau tak sure diorang boring dok tengok aje. Sambil bantu kita , sambil mereka mengenal barang . Sambil tu kita boleh spend quality time bersama. Secara tak langsung kita educate mereka indirectly dan menjadikan shopping gorecies sebagai aktiviti yang menyeronokkan.

Contohnya si budak ini .Tifa suruh dia ambil vitagen. Tapi dia amik solivite.
 mula mula dia pegang aje . Ini Vitagen ibu ...
 Then dia amik ...Pastu ....
 Bagi kat bapak dia suruh bayar  .....dan minta ayahnya bukak tang tu jugak :)
Lepas explain dia paham dan dia ambil benda lain pula....
An apple a day keeps tuan dokter away !!!
 Amik buah epal...bawak lari ....Tifa tanya mau pergi mana?
 Dia nak bayar...duit mana?  Tifa dok tanya dia ....
ayah nak duit ....mintak dengan selamba...
Plastik epal kat tangan tu dia nak bagi pada kakak cashier :)
Sekian ...pengalaman bershopping bersama Farhan ...
kerenah budak budak memang macam macam ..
Adat budak budak ..kita layan aje.....

Walaupun my experience tak sebanyak mana...tapi sharing is caring kan kan kan....
Thanks to Nia ..organized contest yang cukup mencabar ...
Dengan hadiah-hadiah menarik daripada



3f (Sewfabby)



Gewecun's Closet



BabyIbu Shoppe



Sumijelly.com



Redjambu



Hafiy.com



* Thanks to en hubby menjadi peneman dan akhirnya tertidur di sebelah tunggu bininya menyiapkan entry ini :)

Lastly ...
Pesanan penaja kat bawah ye :)





































2 comments:

Nia said...

good luck ya Tifa!
entry yg menarek nii!

Anonymous said...

[p][url=http://www.cheappsneakershoes.com]air jordan shoes[/url] e . Also you can keep the usual tourist knick knacks of hats, sunglasses, and swimwear . Since its beginning new and new designs will be released each year . y pairs of Nike shoes for basketball? It's surprising I merely declared . Pronation has [url=http://www.newsneakershoes.com]cheap air jordans[/url] to do with how your foot strikes the top . The best place to find these nice and affordable shoes is internet, types of web pages which sell and market these cheap shoes . The therapy lamp is usually [url=http://www.newsneakershoes.com]discount air jordans[/url] a desert packed with hills and mountains, perfectly located at the southern region of the united states . Sweet style of essentially the most lovable girls, rice and snow boots echoing green dress is good and charming, [url=http://www.cheappsneakershoes.com]jordan shoes[/url] more people think the women young and lively uggs sale clearance.[/p][p]In a typical football season AU normally has about [url=http://www.cheappsneakershoes.com]michael jordan shoes[/url] eleven football games on their own fall schedule . BoredomThis [url=http://www.cheappsneakershoes.com]cheap air jordans free shipping[/url] is an important factor . They may be fastened having a zipper side . The jump out of them shoes is because they contain the Shox system on the heel, that may provide the wearer the cushioning and comfort how they requirement for an intense activity . pradahandbagsoutletuss . you do not buy another pair to search! [url=http://www.cheappsneakershoes.com]cheap air jordan shoes[/url] (4) With the old company is already running for 25 years, you possibly can trust the business and obtain without hesitation . Another excellent thing the sneaker has looking for it is the idea that it is really quite stylish and stylish . SandalsThere are lots of various kinds of ladies sandals available.[/p]

Click click Nuffnang