Kawan - kawan

Thursday, June 3, 2010

Debit Card ni bagus ke ?

Tifa salah seorang pengguna debit card .
Setelah menggunakannya sendiri, kita boleh realize baik buruknya penggunaan debit card ni.
Kalau yang suka berbelanja sakan, hati hati ya, kerana possibility untuk menggunakan semua duit di dalam saving account adalah tinggi. Imagine kalau kita telah menggunakan kesemua saving account kita.
Nak  makan apa lepas tu ?
Think about it ya.
Tapi ada bagus juga kepada yang tak suka pegang cash banyak banyak.
So kalau nak pi kedai ke swipe aje. Senang cerita .
Sekarang penggunaan debit card ni tak berapa banyak pun .
Tu yang susah sikit tu.
Kalau la debit card ini boleh digunakan even di kedai runcit kan bagus:)
Masa Tifa kat korea dulu , even kat kedai runcit pun boleh guna. Tak ada limit berapa banyak nak guna.
1000 won pun boleh ko =RM 3.00 kita.
Kan best tu.
Tapi kalaulah hilang = hilang semua saving kita.
Tu yang paling bahaya.
So sila simpan di tempat yang selamat okey.
So kita sendirilah yang patut menilainya.

3 comments:

Nieza Ishak said...

nieza pengguna Debit Card ... tp kena ala2 berhati cam Tifa cakap.

1 lagik kalo ala2 kedai yang biasa nieza takut nak guna jugak sbb takut derang manipulatekan mesin tue ..kalo pi shoppingmall nieza Ok sket nak swipee.


berhati2 gak kalo nak pakai.
so far debit maybank la nieza swipe.

chekna said...

bagus sebenarnya guna debit card ni.. cuma kena control skit la.. takut overspend je....

tifa said...

Memang seronok swipe swipe ni ,tapi beware ye kawan-kawan.

Click click Nuffnang