Kawan - kawan

Tuesday, March 2, 2010

Rashes oh rashes

Skin Farhan sangat sensitif .
Musim musim panas ni senang aje ruam ruam tu keluar dari badan dia.
Panas sangat kot .
Kasihan Farhan tergaru garu sana sini.
Susah pula tu nak baik .
Ibu dok perhati aje.
Tapi macam tak boleh duduk diam tengok Farhan tak selesa.
I've to do something .
Pakai bedak sejuk boleh tak ?
Ada juga pakai cream. Drapolene and hydrokortison
Ibu bagi dia pakai diaper semata mata.
Biar dia kena angin .
Dia selalu berpeluh .
Tukar baju pun banuak kali .
Kalau minum ke makan lagi cepat berpeluh especially kat kepala nya tu .
Camna nk buat ?
Since this is my 1st baby memang tak banayk pengalaman pun .
Banyak juga cari info di internet .
But experience is the best teacher , rite ?
Any one cold suggest or give me your 2 cent ?

2 comments:

i_sofia said...

anak sofia pun kulit sensitif, no bedak, no lotion at all since day 1st. bagus, jimat duit ibu.. kekeke.. tp bila dah naik ruam2 ni, kena jugak do something kan??
masa balik pg ari tu, sofia try mandikan zarif ngan air tapisan (yang tapis tuk minum tu), rashes nyer nampak kurang, tp since cuaca sgt panas kat penang, so, x lama naik balik. so mmg tinggal diapers je la dia..
tp since now kitorang dah balik puchong, sofia sapu calamine lotion (boleh beli kat farmasi) n bagi kipas kat dia semaximum mungkin..kekeke.. tp calamine lotion ni mengeringkan kulit, so kena observe if gatal2 ujud or tidak if kulit anak kering before sapu tu. zarif mmg x leh overdose sapu lotion.. so sofia letak sket2 mcm pakai bedak sejuk gitu..
ada juga anak mmber yang jadi ruam ni lepas mandi sbb kulit jadi kering.. so, kena tgk dulu punca, then cari ubat nyer..

p/s: x sempat nak buat post pasal hal ni.. tu yang jadi panjang kat tingkap umah orang.. keekkekeke..

job said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Click click Nuffnang