Kawan - kawan

Monday, February 8, 2010

Received Comment from otai BF

Ibu dah received comment from 2 otai BF ni ha...Thanks for the info... Sangat berguna untuk kami kami yang baru nak jadi ibu... Tifa akan implement sebaik mungkin tapi memang banyak yang perlu dipelajari. Kalau nak cerita pasal BF ni satu hari tak cukup :) For your info, they learned from their owned experienced. Betul kata orang pengalaman banyak memberi kita tunjuk ajar pada masa hadapan. Ibu rasa info ini sangat berguna kepada ibu as a new mom. And for my fiends who is a new mom and another to mom to be... Korang sangat bertuah kerana dapat info before nak dapat baby. Tifa , dah habis pantang baru tau . Tapi kira alhamdulillah since my baby BF until 9 months alredi lorr... Mari kita dengar advice daripada mereka berdua ni .   Nieza Kalo ekutkan nieza + sifu nieza ...si mieja. Seawal 3-4hari dah start expressing susu. Kalau rasa awal sangat .. sebulan dah boleh stockup susu. Bukan sbb kita perlu susu banyak2 sbb apabila kita kerap mengepam pada masa dalam pantang... susu kita akan naik sikit demi sikit. Kadang2 kita tak tahu pada masa hadapan apa yang berlaku mungkin kita akan sakit atau demam panas atau kena pergi kursus .. stok2 ni mmg perlu utk kita buat backup... nak2 bulan puasa bakal menjelang Sebenarnya mengepam awal utk kita built up susu .. sikit2 lama jadik bukit. Mungkin bila masa dalam pantang bila kita mengepam susu hanya dapt 3-40z utk 1 session. Bila tiap2 hari kita mengepam susu akan up makin lama makin banyak. Mungkin akan naik 80z 1session. Tak rugi utk buat stok awal .. bagi pendapat nieza sbb kita tak payah risau pasal susu anak. Macam gak kalo beli susu tin .. selalunya beli extra 2tin setiap bulan utk spare kan?? macam tue jugak EBM ... banyak gunanyaaaa ... my 2oseng ... hihihi


          and 
 
          Hanz

selalunyer digalakkan paling lewat sebelum nk mula keje, 2 minggu sebelum mula keja dah kena pumping & start train baby bagi ebm (dengan syarat org lain bg ebm, kalu x, baby confuse) lepas give birth bila2 boleh start buat stok, ikut keadaan ibu, jangan sampai buat ibu tension dah lah..kena ingat masa confinement, time ibu2 berehat, kang kalau stress2 & penat2 nk pump pulak, boleh de-motivated nk bf...waktu digalakkan tengah malam sebab kandungan susu yg lebih pekat & rapid.. Ha dengar tu, ringkas tapi padat. Bestnye kalau cerita bab BF ni. Tak mau berhenti maa... Teringat Tifa masa mula mula pumping dulu, mula mula take 20 minit nak pump. Terkial  kial mengepam . Dah la manual . Sekarang ada letrik ...hambik ko kena sedut . Tq Avent kerana banyak berjasa kepada ibu :) Sharing is caring ! Sekian.

1 comment:

n@m@n said...

my wife pun bertungkus lumus sediakan stok..hehe

Click click Nuffnang