Kawan - kawan

Monday, February 8, 2010

Need help .Bila masa yang sesuai untuk buat stok susu?

My friend baru deliver...and she is a working mom .
So dia tanya ibu bila masa sesuai untuk buat stok susu.
Of course ibu tak boleh jawab .
Mana taknya ibu pun baru belajar belajar pasal breast feed ni.
Ibu pun mula bf buat ikut cara ibu jer before tak tau apa.
Dah tau pun lewat sangat .So far even tak buat stok susu, susu cukup buat bekal Farhan for the next day.
So anyone boleh tolong ibu ?

3 comments:

Nieza Ishak said...

Kalo ekutkan nieza + sifu nieza ...si mieja. Seawal 3-4hari dah start expressing susu.

Kalau rasa awal sangat .. sebulan dah boleh stockup susu. Bukan sbb kita perlu susu banyak2 sbb apabila kita kerap mengepam pada masa dalam pantang... susu kita akan naik sikit demi sikit.

Kadang2 kita tak tahu pada masa hadapan apa yang berlaku mungkin kita akan sakit atau demam panas atau kena pergi kursus .. stok2 ni mmg perlu utk kita buat backup... nak2 bulan puasa bakal menjelang

Sebenarnya mengepam awal utk kita built up susu .. sikit2 lama jadik bukit. Mungkin bila masa dalam pantang bila kita mengepam susu hanya dapt 3-40z utk 1 session. Bila tiap2 hari kita mengepam susu akan up makin lama makin banyak. Mungkin akan naik 80z 1session.

Tak rugi utk buat stok awal .. bagi pendapat nieza sbb kita tak payah risau pasal susu anak. Macam gak kalo beli susu tin .. selalunya beli extra 2tin setiap bulan utk spare kan?? macam tue jugak EBM ... banyak gunanyaaaa ...

my 2oseng ... hihihi

Hanz said...

selalunyer digalakkan paling lewat sebelum nk mula keje, 2 minggu sebelum mula keja dah kena pumping & start train baby bagi ebm (dengan syarat org lain bg ebm, kalu x, baby confuse)

lepas give birth bila2 boleh start buat stok, ikut keadaan ibu, jangan sampai buat ibu tension dah lah..kena ingat masa confinement, time ibu2 berehat, kang kalau stress2 & penat2 nk pump pulak, boleh de-motivated nk bf...waktu digalakkan tengah malam sebab kandungan susu yg lebih pekat & rapid..

tifa said...

Thanks for the info ya...it's really help

Click click Nuffnang