Kawan - kawan

Saturday, February 20, 2010

Being a good mother ...is there any rules?

How do we measure whether she is a good mother ?
Memang susah betul nak jawab soalan ni....
betul tak ?
Tak yah ada soalan ni boleh tak ?
Jawapannya sangat subjective.

Setiap ibu bapa ada method yang tersendiri .
Cara lama atau cara baru, tujuannya adalah sama...
Kadang kadang combinantion baru dan lama juga sangat....

Nak jadi ibu yang baik ...

Perlukah anak kita pandai ?
Perlu rotan ke ?
Perlukah pemikiran kita perlu terlalu open ?
Perlukah kita pandai masak ?
 Kita tak boleh jadi garang ke?
Kita mesti menjadi sangat caring ke?
Must be a good listener?
Mesti ada banyak duit ke?
Perlu bagi apa saja anak yang dia minta?

Kalau nak melayan semua tu ...memang tak yah buat kerja lain la.
Kadang kadang ibu ibu ni suka compare anak kita ngan anak dia...
Sian bebudak tu.Belum masa nak jalan ...orang dah tanya..
anak awak dah pandai jalan ke belum ? Anak kita dah. 
Anak awak dah pandai cakap ke belum ?
Kadang kadang tu , macam mana awak jaga anak awak ?
Buat orang lain tension je.
Ye la kan.Tak semestinya cara kita je baik.
Kadang -kadang method yang kita gunakan tak sesuai untuk orang lain . 
Mungkin kita boleh share experience kita. 
Terpulang pada mereka untuk menentukannya. Nak apply ke tidak.

Ni ada sikit tips daripada wikihow
Macam Tifa kata tadi. Nak apply ke tidak terpulang kepada ibu-ibu semua :)
Selamat berhujung minggu:)

Tips to be a good mom
  • Guide your child through the problem-solving process if they need help with their homework. This way they'll learn how to do it on their own and won't become dependent on you.

  • Spend quality time with your child. Play ball with your son or do a craft project with your daughter. And make sure you have fun.
  • Take your child out to museums, the theater, classical music concerts, and other cultural events. While they may not like it at the time, they will most likely be grateful when they are older that they have a more well-rounded background.
  • Always be supportive.
  • Always try to be fair.
  • Don't use the phrase, "I carried you for 9 months!" in an argument. Your kids will most likely not understand what you actually had to go through, and it won't be really effective.
  • A few other observations from another perspective:
  • Parents need to teach their children how to be successful adults. Don't routinely do things for your children that they can learn to do for themselves.
  • Life is a great teacher. Don't be too quick to rescue your child from the results of their own actions if the consequences are not overly severe.
  • Your child is an individual deserving of respect, not an extension or a reflection of you.
  • Love them unconditionally; don't force them to be who you think they should be in order to earn your love.
  • Let them have some freedom. They need to learn how to live and work out problems on their own. This will give them confidence and allow them to become independent, successful adults. This is not unconditional freedom. You still set boundaries and limits.
  • Create boundaries and enforce them. No means no; once you say it, don't cave unless there is a highly developed debate and logical evidence for you to change your mind. You are not your child's friend, you are the authority figure.
  • If they break a boundary, make sure there are consequences. Do not let them wheedle out of the consequences, minimize it, or delay it, or else it will not be as effective. Make sure their father will help enforce the boundary.

3 comments:

zh-ena said...

lain ibu lain cara mendidiknya
semuanya terpulang pd diri kita
mcm maner tu tak suka kita banding2 kan ank kita ngan anak org lain
begitu jugak la kita ttak suka ada org bandingkan diri kita dgn org lain

admin said...

mostly I agree dgn tips tuh..kalau bab rotan and pukul tuuh.. depends.. I pun byk kali pukul my kids..tapi bila dah pukul tuh nyesal, then pujuk diorg balik..yelah umur mcm kita nih cepat naik darah kan..hmm, kekadang tuh rasa mcm nak amek course subject psychology pon ada.. huhuhu

sisdee said...

salam kenal...

susah nk jadi ibu yang baik...tp klu kita berusaha nak jadi punn dah satu nikmat...

i punn pernah pukul anak..i jenis yg kasi dia chance...sekali dua kali tak de perubahan..kali ke 3 pukul le...tp pastu tanya dia napa kena pukul...tp cara i ni pun ramai kata tak bagus...tp for me...as long as kita still ada masa dgr masalah anak tu dah okay tuk kita...org lain biar le ngan cara dorg :)

Click click Nuffnang