Kawan - kawan

Wednesday, April 13, 2011

Nak makan aiskrim

Dikala batuk batuk ni terasa nak makan aiskrim which is kalau batuk mereka akan kata " makanlah sikit buat ubat"
Kalau diikutkan hati memang nak makan .
Tapi confirm malam ni x boleh nak tidur.
Bila tang tak boleh la diboleh bolehkan itulah saya.


Batuk dah lama x baik baik. Ada tips nak bagi tak? Orang kata perah asam limau dengan kicap sesudu.
Tak pun madu lebah selain ubat batuk lah. Yang lain x pernah cuba.
Ada tips tak?
Kalau boleh biar cepat baik, batuk kuat kuat segan pula nanti orang keliling lari.


Kecur air liur bila terlihat gambar ni...

2 comments:

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum...

Jika batuk dibiarkan, ia akan melukakan dalaman tekak (juga hati dan perasaan org terdekat).

Antara yg boleh dicuba utk melegakan batuk ialah:

~ minum air suam atau teh o suam sebanyak yang boleh. (teh o suam yg kurang manis, tak manis lagi baik)

~ minum satu sudu campuran madu lebah asli & minyak habatussauda (x reti ejaan sebenar) sekerap yg boleh.

~ beli dan minum ubat batuk di farmasi atau sense (kedai ubat cina), cari jenama yang belum pernah cuba (pastinya yang halal).

~ larutkan gula2 hack hitam beberapa biji dalam air suam, simpan dalam botol dan minum bila dirasakan perlu.

~ jangan minum minuman berais atau air sejuk dari peti sejuk.

Untuk pendapatan yang lain, dijemput membaca artikel yang telah saya terbitkan berkenaan dengan hal yang berkaitan ini melalui alamat blog di bawah :


http://smskey.blogspot.com/2010/10/pening-demam-selsema-sakit-tekak-dan.html

kak ina kl said...

wah bagus info dari adik zaki tu..cuba ajerlah ..mana tau berkesan

Click click Nuffnang