Kawan - kawan

Thursday, January 7, 2010

French woman don't get fat

source : sini

Malam tadi ibu tengok satu dokumentari ni . Mengisahkan pasal diet perempuan Perancis . Mengapa mereka boleh kurus ? Kita bukan main susah untuk kurus . Mereka boleh senang senang kurus. Jeles nya saya .
Ibu ada juga ternampak buku buku kat kedai mengenai diet mereka . Tapi tak terfikir pun nak baca . Kat otak ni memang belum ada jawapannya . So semalam segala persoalan terjawab .
Cuba teka apa sebabnya mereka kurus?

jawapannya adalah
source: sini
Air.

Mereka minum banyak air . Lebih kurang 3 liter dan ke mana mana mereka pergi mereka akan membawa air . Mereka x malu pun membawa botol yang besar besar . All is about drinking water . Kita pun tahu air akan membuang kekotoran badan . Kita pun tahu tu .
Tapi kita tak buat , okay .
It's all about habit .

Macam mana mereka tanamkan habit ?
Sejak dari kecil lagi . Mereka akan menanamkan habit itu kepnak anak dada aan inform anak dia soda adalah tidak baik . Buat apa apapun dia akan suruh anak dia minum air. It's works.
Buktinya, dia bagi anaknya dua gelas. Satu air kosong dan satu air soda. Yang terkejutnya budak itu pilih air kosong . So ibu bapa memang memainkan peranan yang penting .

sATU LAGI . sNACK .
sNACK MEREka adalah buah . Bukannya kek dan makanan makanan lain yang manis. Dia akan bagi buah buahan dahulu dan after that kalau lapar lagi baru bagi makan kek . Itulah sebenarnya .
Habit /Tabiat

Exercise. Mereka exercise di mana mana termasuk semasa bekerja. Rupanya pergerakan adalah satu exercise.

Kesimpulannya yang saya dapat di sini adalah jadikanlah minum air, exercise and snack yang berkhasiat itu sebagai
habit
.


No comments:

Click click Nuffnang