Orang Pahang kalau tak reti makan gulai tempoyak memang pelik lah .
Nak pulak ikan patin . Masyuk betul . So weekend hari tu my sis balik Shah Alam from Kuala Lipis . So apa lagi mintak mak masak bawak bekal untuk aku . Sampai sampai aku meratah ajer gulai tu . Memang puas hati aku .
Kalau kat kuala Lipis setiap hari makan gulai tempoyak without fail sebab abah suka makan gulai tempoyak . So kalau tak ada gulai tempoyak tak sah .Sangat suka . Sapa tak tau masak memang pelik lah . Bukan susah pun , potong ikan , masuk tempoyak, itu ini , rebus jer kat dapur .
|
Ratah gulai tempoyak yang mak masak :) yummy |
|
Mak pun bekalkan pau goreng kegemaran hubby . Pau mak buat memang terbaek . Hubby yang nak ke KL sempat lagi makan dua bijik . Bila balik dari dinner tanya lagi pau ni . Nasib baik simpan sikit untuk dia . Yang lain kami dah sental . My mom masak half cook , sampai Shah Alam kami goreng bagi full cook ...kuikuikui ....buat term sendiri asal boleh . |
|
Gulai tempoyak version Tifa la .. Macam macam aku taruk .
Bahan - bahan :
1 ekor ikan patin sungai or sangkar . Kalau kolam punya aku tak layan .
2 sudu Tempoyak - nak banyak pun boleh .
Cili api 25 biji- ini ikut tahap mana kepedasan yang korang mampu. Aku suka pedas.
Daun kesum
Garam secukup rasa
bunga kantan /terung kecil (option ) timun tau .
Ikut suka korang
Lepas tu tenggek atas api sampai dia menggelegak .
Sedia untuk dia makan .
Kalau nak version manis , bungan kantan, terung kecil tak yah bubuh , just letak keledek .
Lepas tu makan dengan nasik panas panas. Mak mertua lalu tak sedar :)
Selamat mencuba.
|
No comments:
Post a Comment