Kawan - kawan

Tuesday, May 25, 2010

Makan kat kedai vs makan kat rumah

Bab ini memang tak lari daripada kehidupan kita sehari-hari.
Terutama pada mummy yang sibuk bekerja.
Tapi dua-dua ada pro and cons .

Makan Kat kedai

pro :
confirm menjimatkan masa
banyak pilihan- main tunjuk -tunjuk aje :)
semua permintaan ahli keluarga dapat dipenuhi

cons :
confirm kena keluar duit. kalau tiap-tiap hari makan luar confirm pokai
sedap tapi kita tahu ke apa yang dia letak. Memang tak boleh control bab 2 msg. minyak seinci dua inci, kemasinan
Puas hati ke ? Confirm kadang-kadang ada yang tak boleh diterima di tekak :)

Makan di rumah
Pro:
Jimat duit. Tifa kira - kira boleh jimat 50 to 60 % . Bergantung kepada anda juga la ye.
Ni Tifa cerita Tifa punya experience
Kita tahu apa yang kita masak.
Walaupun simpe tapi berkhasiat kan ?
Kurang minyak and kurangkan garam :) ( Bab ini hubby Tifa kurang sikit, masin dia kena lebih)
Then , kita dok umah , air pun air kosong aje. Alasan Tifa jaga kesihatan.

Con:

Masa la. Tifa boleh masak jika hubby at home. Kalau idak tak de nye.
Masak sedar-sedar dah  nak masuk maghrib
Itu je kot.
Menu : ikut suka tak boleh pilih pilih. Mana yang sempat.

Alasan oh alasan kan ?
Tifa nampaknya mesti improve time management.
Tak pun mesti plan awal-awal.
So takde lah tergopoh gapah.

So pas ni let's rajin rajinkan diri ke dapur :)
Admire dengan orang yang suka ke dapur ni.
My new wish list adalah Oven ....Adakah ia akan turun dari langit..huhuhu

No comments:

Click click Nuffnang