Kawan - kawan

Sunday, April 11, 2010

Bila masa yang sesuai untuk baby belajar ?

Since Farhan sudahnak masuk 1 tahun . Terbit di fikiran bila masa yang sesuai untuk Farhan belajar .
Tifa ada study sikit-sikit pasal benda ni.
Rupa-rupanya masa yang sesuai adala 5 bulan to 5 tahun okay .
Nampaknya saya tidak tahu @ tak ambil tahu .
Before this Tifa cuma tarrget bila Farhan dah 1 tahun baru Tifa nak mula ajar Farhan .
Tapi from my personal point of view masih tidak terlambat :)
Lesson learn adalah baik cuba ambil tahu daripada buat tak tahu .
Maklum lah anak pertama.
*Boleh excuse ke ?
Apa basic Fudamental for early learning ?
Berdasarkan bacaan Tifa :

1. Lagi muda lagi baik
Otak baby yang lebih muda macam sponge, makin muda makin banyak boleh diserap .So lagi baik sejal dari janin lagi. Patutlah nowadays banayak betul buku buku pasal ajar baby sejak dari dalam perut lagi.Rupa rupanya itu sebabnya ye :)
2. Baby suka belajar
Baby ni adalah orang yang paling ingin belajar tanpa disuruh .
3. Belajar tanpa paksaan
Budak budak sepatutnya merasai keseronokan belajar . Kalau force sangat perkara yang mereka tak suka memang tak ada hasilnya.
Mulakan bila mereka boleh menerima pelajaran dan berhenti sebelum mereka hilang fokus .
4. Bermain adalah kewajipan
Selitkan aktiviti bermain semasa proses pembelajaran. Barulah mereka berminat untuk belajar .
5. Tenang dan berseronok
Belajar perlulah dalam keadaan tenang dan penuh keseronokan.
  Itu adalah basic untuk early learning.
Rasa rasanya basic ni sesuai ke dengan Farhan .
Mungkin ya mungkin tidak .
Nanti Tifa buat checklist sama ada hasil bacaan Tifa ni boleh di aplikasikan ke tidak ye .

3 comments:

Liyana s said...

never too late!
takde usia yg paling sesuai utk anak kita belajar. actually, dr dlm perut lg anak kita dah mula belajar...seawal 1 bln dah boleh mula ajar guna flash card pulak :)

galakan anak kita bermain sbb dgn bermain, dia akan belajar...permainan tak semestinya kena beli atau yg mahal..guna brg2 recycle pon boleh, kita buat sendiri pon boleh..paling takde modal, gunakan persekitaran kita cthnya guna hangers, suruh anak kita sort ikut warna..atau pun campurkan kacang 3 warna, suruh dia asingkan..ataupun guna biskut yg berbagai bentuk suruh dia asingkan...

biasanya fokus kanak2 sekejap ajer..bila dia dah hilang minat, stop. jgn paksa dia buat lg..sbb nnt bila dia buat tantrum, restless kita boleh naik angin. jd lebih baik stop sebelum ia berlaku :)

aisyah said...

as what i know, cari bahan yang membolehkan baby guna kedua2 belah tangan. bila tangan aktif bergerak, otak akan mula berkembang. my 2 cents. :D

tifa said...

Oooo....begitu ...nanti Tifa nak apply . Thanks.

Click click Nuffnang